Goed (gezondheids)nieuws

Ook op gebied van gezondheid hebben we de afgelopen tijd goed nieuws gehad.

Eerst Lotus’ heupuitslag! Een A, super uitslag natuurlijk, en wat extra bijzonder is, is dat er géén opmerking bij staat over de aansluiting van de heupkop en heupkom. Bijna alle honden krijgen de opmerking ‘onvoldoende aansluiting’, geen opmerking betekend dat de aansluiting goed is. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee en maakt de uitslag net even nóg mooier.

Heupuitslag 2013 09 17 Logo

Op 4 oktober, Dierendag notabene!, zijn we met beide dames voor het ECVO oogonderzoek geweest. De assistente die de atropine in de ogen druppelde voor het onderzoek, gaf Alba en Lotus complimenten over hoe braaf ze dat toelieten. Wij zijn niet anders gewend maar vonden het natuurlijk wel fijn te horen. Na ons kwam een mevrouw met een Labrador binnen en het geworstel en de boze woorden die gepaart gingen met het druppelen, maakte ons wel duidelijk waar de complimenten vandaan kwamen.

Bij geen van beiden zijn afwijkingen aangetroffen aan de ogen, ze zijn dus helemaal vrij bevonden! Er is ook geen distichiasis gevonden.
Hoewel we in ons ras mogen fokken met distichiasis (bij ‘bearded’ rassen zijn deze haren over het algemeen zacht en veroorzaken geen irritatie of schade), hoort deze afwijking er wel bij gemeld te worden bij de uitslag. Vaak wordt er alleen neergezet ‘ogen vrij’, ook als de hond niet distichiasis vrij is.
Voor de openheid zou dit wel fijn zijn, en het liefst zou ik ook weten hoeveel haartjes en of het aan beide ogen is. Ook als er bij een vervolgonderzoek geen distichiasis meer wordt gevonden (de uitslag niet-vrij blijft staan in verband met het feit dat het een operatief op te lossen aandoening is), zou dat goed zijn om te melden. Het aantal haartjes, één of meerdere ogen en of het slechts 1 keer of alle keren aangetroffen wordt, kan voor een fokker belangrijke informatie zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s