Nuphar’s E tot O nest

NUPHAR’S E tot O-NEST

Op 23 januari 2019 heeft Cait een nest gekregen: 7 reuen en 4 teven. Klik op de foto van elke pup om meer te lezen.

Nuphar’s Elementary, Watson Nuphar’s Forever Sure Sounds Good, Skippy Nuphar’s Game On, Otis
Nuphar’s Hey Handsome, Berra Nuphar’s I Take Mine Black, Fika Nuphar’s Join The Party, Kobus
Nuphar’s Kodak Moment, Kodak Nuphar’s License To Thrill, Didier Nuphar’s Made To Measure, Cleo
Nuphar’s Note To Self, Emma Nuphar’s Ordinary Miracle, Rousse

Lees over Cait haar dracht en het nest op ons blog.
Bekijk het fotoalbum van het nest op Facebook.
Bekijk het fotoalbum van de Puppy Playground op Facebook.

INFORMATIE OVER DE COMBINATIE

Cait is 1 van de honden geboren in het Nuphar’s X tot D nest. Ze is uitgegroeid tot een zeer rastypische Barbet met een temperament zoals wij dat graag zien. Ze is relaxed maar makkelijk te motiveren tot spel of werk, herstelt snel in spannende/nieuwe situaties, baasgericht, heel speels, aanhankelijk en sociaal.

Cait heeft goede FCI A-heupen en tot nu toe 2x een vrije uitslag op de ECVO oogtest.
Daarnaast heeft ze een Embark-profiel waaruit blijkt dat zij geen drager of genetisch lijder is voor de ziektes waarop zij testen. Het over het gehele DNA berekende inteelt-percentage (dus het werkelijke percentage loci in het DNA wat homozygoot is) is 8%. Dit is veel lager dan statistische berekeningen voorspellen.

Van Cait’s 5 broers en 1 zus, zijn twee broers geröntgend op de heupen. Jordy’s heupen zijn beoordeeld als OFA Excellent en Robin’s heupen zijn in Zweden beoordeeld met FCI A (kijk voor meer gezondheidsuitslagen op hun pagina’s).

Als partner voor Cait hebben wij gekozen voor Beau (Canadian Champion & Certificate of Merit Hickory Tavern Fool For Brookberry).
Beau woont in Amerika bij zijn co-owners Donna en Stephanie Forte. Zijn fokker, onze vriendin Judy McMaster Descutner is tevens ook eigenaar.
Donna en Stephanie zijn twee generaties Labrador-fokkers, die verliefd werden op de Barbet toen zij Judy met Nessa ontmoetten op een show in Canada.

Zo kwam Beau de Labrador-roedel versterken. Beau is een stabiele, sociale reu met een zacht temperament die erg blij is als er Labrador-pupjes zijn om te bemoederen en mee te spelen.
Hij is ongeveer 58 cm groot, krachtig gebouwd en heeft in zijn bouw de eigenschappen die wij graag willen behouden in onze lijn. Zijn type is dat waar wij zo van houden, met massa, een zeer correct front, goede ribbenkast, mooie lage hakken en een super gangwerk. Zijn losse zwarte krulvacht is rastypisch en voor zijn eigenaren goed te onderhouden.
Beau’s showcarrière is voorlopig voorbij, in de nabije toekomst staat er Dock Diving op de planning.

Beau’s heupen zijn OFA Good, zijn ogen zijn al 3 jaar achter elkaar vrij bevonden van alle als erfelijk beschouwde afwijkingen. Er zijn nog een aantal gezondheidsonderzoeken uitgevoerd: je vindt ze hier.
Beau heeft ook een Embark-profiel. Hieruit is gebleken dat hij drager is voor prcd-PRA, een oogaandoening die waarschijnlijk ook bij de Barbet kan voorkomen. Een drager zal zelf nooit ziek worden, en gecombineerd met een vrije partner (zoals Cait) zullen er dus nooit pups geworden die risico lopen op deze aandoening.
Uit het Embark-profiel blijkt ook bij Beau het daadwerkelijke percentage homozygote genenparen veel lager te liggen dan statistisch te verwachten: net als bij Cait 8%.

Kijk HIER voor meer foto’s van Beau, van pup tot volwassen en als showhond.

Een deel van Beau’s stamboom is ons zeer goed bekend, namelijk die van zijn moeder Nessa. Zijn vader is een Canadese hond die in Europa 1 keer is ingezet (maar tot dusver geen nakomelingen beschikbaar voor de fok). Met oog op eventuele fok in de toekomst, zien wij veel mogelijkheden voor pups uit deze oudercombinatie (de stamboom van de pups).

Aangezien Beau in Amerika woont en we dus niet makkelijk naar hem toe konden reizen voor een dekking, hebben we voor dit nest gebruik gemaakt van de moderne technieken (kunstmatige inseminatie).

Bij elk nest wat wij fokken baseren we onze keuzes op onze fokstrategie.