Dagelijkse verzorging

DAGELIJKSE VERZORGING

De dagelijkse verzorging van een hond omvat meer dan alleen uitlaten en eten geven. Als je een goede band hebt met je hond, check je zonder dat je je daarvan bewust bent elk dingetje wat met zijn welzijn te maken heeft.
Wij voelen onze honden heel goed aan en ik weet direct wanneer ze niet 100% in hun normale doen zijn. Meestal zal dit niet zorgwekkend zijn. Maar als dat wel zo is, doen we er alles aan om het te verhelpen.

Onze filosofie is om zoveel mogelijk natuurlijke remedies te gebruiken.
Natuurlijk nemen we de hond mee naar de dierenarts als ze ziek is, maar er is zoveel wat je zelf kunt doen zonder dat je naar de dierenarts hoeft voor medicijnen. Goede preventieve zorg kan je ook een gang naar de dierenarts besparen.

Door een dieet van rauwe voeding te geven, vinden wij dat onze honden sowieso al een voorsprong hebben. Er zijn ook diverse natuurlijke supplementen waarmee je kan zorgen dat de weerstand van je hond optimaal blijft, eigenlijk zoals wij mensen een vitaminepil nemen.

Onze honden worden getiterd om te bepalen of de weerstand tegen bepaalde ziektes nog voldoende hoog is. Vaccinaties zijn heel handig, maar ze kunnen ook nadelige effecten geven. Enten terwijl het niet nodig is, doen wij daarom niet. Klik HIER voor een informatief filmpje over vaccineren op maat.

Preventief ontwormen is onmogelijk. Daarom ontwormen wij onze honden alleen als een ontlastingsonderzoek aangeeft dat er een wormbesmetting is. Onze honden worden zelden tot nooit ontwormt, simpelweg omdat dit niet nodig is. Bij Laboratorium Het Woud kun je hiervoor speciale kits bestellen. Klik HIER voor een informatief filmpje over ontwormen.

Mochten een van onze honden ziek worden, proberen we het gebruik van antibiotica te vermijden, aangezien dat niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede bacteriën in de darmflora doodmaakt. Als antibiotica toch noodzakelijk zijn, geven we ze extra probiotica poeder over het voer.

Om een hond ook mentaal gezond te houden, is uitdaging belangrijk. Zowel lichamelijke als geestelijke uitdaging is belangrijk. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar zelfs een klein rondje door de woonwijk kan al ‘taken’ bevatten, zoals wachten tot ze mogen oversteken. 
Snuffelen is heel belangrijk voor een hond en daar moet ook ruim de gelegenheid voor gegeven worden. Deze geestelijke ‘beweging’ geeft vaak meer voldoening dan lichamelijke.
Hersenwerk is ook een goede manier om je hond bezig te houden binnenshuis.
Uiteraard worden cursussen en workshops op de hondenschool ook zeer gewaardeerd door de meeste Barbets!
Een goede afwisseling en balans in wat je je hond aanbiedt, is zeer belangrijk.

Het dagelijkse leven kan blokkades veroorzaken in het lichaam. Iedereen die wel eens heeft gezien hoe honden kunnen rennen en spelen, kan bedenken hoe dit invloed kan hebben. Wij vinden het dan ook logisch onze honden twee keer per jaar, of vaker als nodig, te laten nakijken en behandelen door een osteopaat. 

Over het algemeen zijn wij geen voorstander van het castreren van honden alleen omdat dat makkelijker is voor de eigenaar. Als je een hond koopt, weet je dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn zal zijn. Honden kunnen ook ziek worden net als wij. Teefjes worden twee keer per jaar loops. Dat is de natuur. Snijden in een gezond lichaam doen wij niet!
Als je perse wel je hond wil laten castreren/steriliseren, raden wij ten zeerste aan om te wachten tot de hond zowel lichamelijk als geestelijk volwassen is (denk eraan: de Barbet is een ras wat laat ‘af’ is dus geestelijke volwassenheid is pas bij 3 jaar!). Vaak horen we dat mensen de hond, met name reuen, midden in de puberteit laten castreren. Dat is géén oplossing voor wat een heel normale fase is in het leven van een hond!
Zelfs als je puberhond het bloed onder je nagels vandaan haalt: blijf trainen en uiteindelijk krijg je je goed opgevoede hond (terug). Ook dat is een onderdeel waar je voor kiest als je het besluit neemt een hond te kopen.
Neem alsjeblieft ook de tijd om je in te lezen wat de nadelen zijn van castratie, de dingen die de dierenarts over het algemeen niet verteld!