Vachtverzorging

VACHTVERZORGING

Één van de redenen dat we de Barbet zo geweldig vinden, is de vacht. Niet alleen omdat die niet verhaard en prettig is voor de gevoelige huid maar vooral hoe het eruit ziet en aanvoelt.

Elke Barbet heeft weer een andere vacht en elke eigenaar zal er een andere borstelroutine op na houden. Voor iedere hond zal er een andere lengte zijn waarop de vacht het makkelijkst te onderhouden is voor zijn verzorger.
De Barbet is in essentie een langharige hond, zoals de standaard ook heel duidelijk beschrijft. Wij zijn geen voorstander van het afscheren van de vacht elke paar weken/maanden om de verzorging te vergemakkelijken. Als je niet van plan bent om de vacht te verzorgen: koop een kortharig ras!

Ik lees en hoor regelmatig ‘hoe korter de vacht hoe makkelijker te verzorgen’. Dit zal vast waar zijn voor de meeste honden, maar Alba’s vacht is het simpelste te onderhouden juist als deze niet al te kort is. De kortere stukken van haar vacht klitten sneller en het halve bos lijkt er in vast te hangen. In de langere vacht verzameld ze ook stokjes en blaadjes maar deze zijn er meestal al uitgevallen voor we weer thuis zijn.
Bij de Barbet bestaat er geen ‘showvacht’ vs. ‘sportvacht’. Als je je hond wil showen, is het wel normaal dat hij 8 – 10 cm haar heeft. Zo kan de keurmeester een goede mening vormen over de vacht.

De beste borstelroutine voor elke hond hangt onder andere af van de leeftijd van de hond, de lengte en de structuur van de vacht. Ook wat de hond aan activiteiten onderneemt en het weer hebben invloed. Een volledige borstelbeurt duurt ongeveer 2 uur.
Borstelen is nodig met deze vachten, maar borstelen beschadigt ook de vacht een klein beetje. Teveel borstelen zal de vacht niet verbeteren en kan zelfs de hoeveelheid klitten vergroten, zelfs als het correcte materiaal gebruikt wordt. 

In het algemeen adviseren wij nieuwe Barbet-eigenaren om hun hond elke week teborstelen. Als je dat doet voorkom je de meeste klitvorming. Als de vacht volwassen is, en de verzorger ervaren, vind je vanzelf een geschikte routine. 

De fokker van je hond kan je adviseren en laten zien hoe je de hond goed borstelt. Bij sommige trimsters bestaat ook de mogelijkheid een workshop te volgen. 

De wissel van puppyvacht naar jonge-hondenvacht naar volwassen vacht kan een uitdaging zijn. De vachten zijn tussen 2 en 3 jaar volwassen.

Hoewel de Barbet een niet-verharend ras is, zul je merken dat de ondervacht wel degelijk eens in de zoveel tijd loskomt. Als je de hond niet voldoende borstelt, ontstaan er kleine klitjes onderwol in de vacht welke de hond eruit krabt.

Bij ons is een borstelbeurt niet alleen borstelen maar ook nagels knippen, de voetzooltjes uitknippen/scheren, schoonmaken en af en toe uitplukken van de oren, de tandjes schoonmaken indien nodig, etc. Het borstelen is een één op één momentje met de hond en hoewel het natuurlijk ook wel eens onprettig is voor de hond (bv. als er een nare klit in de vacht zit die je eruit moet borstelen) is het belangrijk dat je er een fijne ervaring van maakt.

De belangrijkste materialen die wij gebruiken zijn:

  • Chris Christiansen Big K slicker of Les Pooch borstel (groen)
  • Grove kam

Andere nuttige materialen:

  • Waterblazer: een bijzonder handig apparaat om je hond schoon en droog te maken na een natte wandeling of een wasbeurt. Een hele goede investering!
  • Nageltang
  • Nagelvijl (we kunnen de Oster Nail Filer)
  • Kleine tondeuze om het haar onder de voeten te scheren
  • Scharen, zowel een normale als een effileerschaar

Afhankelijk van hoe lang je de vacht van je hond wil hebben en hoe handig je hierin bent, is het verstandig om een trimster in de buurt te zoeken die weet hoe ze de Barbet moet knippen. Reken erop dat de hond elke 2 tot 3 maanden geknipt zal moeten worden om de vacht in model te houden.

Als je je Barbet zelf wil knippen, moet je scharen hebben of als je dat wil een tondeuse. Ook hier geldt dat een workshop bijzonder aan te raden is.