Voor de pups geboren worden
Wij weken met een wachtlijst per nest. Voor elk nest zoeken we potentiele nieuwe eigenaren waarvan we denken dat die passen bij de pups die we verwachten. We willen de potentiële nieuwe eigenaren van tevoren leren kennen om zo goed mogelijk in te kunnen schatten welke pup bij welke nieuwe familie het beste op zijn plaats zou kunnen zijn.
De wachtlijst zal niet op volgorde van ‘aanmelden’ gaan, omdat wij het belangrijker vinden om de pups te plaatsen bij de beste baasjes. Hierbij zijn we natuurlijk eerlijk tegenover mensen op de wachtlijst, we proberen als de geboorte van de pups dichterbij komt zo goed mogelijk aan te geven hoe groot we de kans inschatten dat er een pup voor je zou kunnen zijn.
Daarnaast plaatsen we ook niet op kleur en/of aftekeningen. Als je alleen een bepaalde kleur of bepaalde aftekening zoekt, zijn wij niet de juiste fokkers voor jou.
Vergeet ook niet dat het sowieso kan gebeuren dat er geen pup voor je is in dit nestje, afhankelijk van de voorkeur voor een reu of teef enzovoorts. Het fokken van een nestje is geen wetenschap, je weet nooit zeker hoeveel pups er geboren worden en hoeveel reutjes en teefjes.
Daarnaast kan het gebeuren dat er uiteindelijk als de pups ‘verdeeld’ worden gewoon geen match voor je is. Het plaatsen van een pup moet zorgvuldig gebeuren en alle partijen moeten achter de uiteindelijke keuze staan.
Tijdens deze periode houden we de nieuwe eigenaren op de hoogte via zowel de website en het blog, als persoonlijk contact.
Zodra de loopsheid zich aandient nemen we met iedereen op de wachtlijst contact op om nogmaals vast te stellen dat je echt een pup wilt. Nieuwtjes worden gedeeld via de website en het blog maar ook op de mail om zeker te weten dat niemand iets mist van alle spannende gebeurtenissen. De weken tussen het dekken en het vaststellen van de dracht, zijn heel spannend. Hoewel wij denken dat we onze honden goed genoeg kennen om te weten of ze wel of niet drachtig is, laten we meestal een echo maken rond 28 dagen. Als was het alleen maar om bewijs te kunnen tonen van het groeiende nieuwe leven!
Als de pups geboren zijn
Ervan uitgaande dat alles gaat zoals gepland en gehoopt, zullen we alle wachtenden laten weten dat er pupjes geboren zijn. Op basis van voorkeur voor geslacht proberen we binnen een paar dagen na de geboorte elke potentiële nieuwe eigenaar te vertellen of er voldoende pups geboren zijn. Welke pup eventueel van jou wordt, wordt later bepaald.
De eerste 2 weken komt er sowieso geen bezoek aangezien we moeder en kroost rust willen geven. Tijdens deze eerste periode zijn wij wel intensief bezig met de pups, onder andere door het toepassen van ‘Early Neurological Stimulation’. Lees op ons blog meer over waarom wij dit doen.
Afhankelijk van hoe de eerste weken verlopen, plakken we er misschien nog een weekje rust aan vast. De website, het blog en een webcam zullen jullie hopelijk genoeg bezighouden tot het eerste bezoek.
Na de eerste paar weken zijn de potentiële nieuwe eigenaren welkom om zo vaak langs te komen als ze willen (na een afspraak met ons). We verwachten van elke potentiële nieuwe eigenaar minstens 2 keer een bezoek aan het nest.
Hoe bepalen we welke pup waar gaat wonen?
De beslissing welke pup waar gaat wonen nemen wij, op basis van karakter en de lichaamsbouw van de pups en op alle informatie die we inmiddels hebben over de nieuwe eigenaren.
Wij zien de pups dag in, dag uit en zien elk stukje van hun ontwikkeling. Temperament (vooral hoe een pup omgaat met prikkelverwerking) is voor ons bepalend bij het besluiten in welke situatie de pup het best op zijn/haar plek zal zijn.
Dit is een puzzel waarbij meestal de stukjes precies op hun plaats vallen, ook omdat een nestje pups natuurlijk maar uit een beperkt aantal pupjes bestaat. Wil je perse zelf mogen bepalen welke pup je koopt of wil je uit minstens 2 pups mogen kiezen, dan zijn wij niet de juiste fokkers voor jou.
Hoewel wij als fokkers de eindbeslissing nemen, snappen we heel goed dat je een voorkeur voor 1 of meerdere pupjes kan hebben. We moedigen dan ook aan om aan te geven als een bepaalde pup je aandacht heeft getrokken en vooral: waarom. Hierbij verwachten we dat dit gebaseerd is op concrete zaken in karakter en temperament in combinatie met jullie situatie en toekomstverwachtingen, niet op vachtkleur.
We proberen om tijdens de nestperiode te vertellen over de zich ontwikkelende karaktertjes en proberen ook om aan te geven of een eventuele voorkeur ook in ons plaatje past. Hierdoor groeien we samen naar de uiteindelijke keuze toe. Hoewel wij de eindbeslissing nemen, is het uiteraard wel de bedoeling dat beide partijen 100% achter de uiteindelijke keuze staan. Is dit niet het geval, gaat de plaatsing niet door.
Puppy time!
Onze nesten worden uitgebreid gesocialiseerd, waarbij we de pups aanbieden wat op dat moment bij hun leeftijd en ontwikkeling past om zowel geestelijk als lichamelijk de beste start te geven. Denk hierbij aan het wennen aan de gewone dagelijkse gang van zaken in huis, het wennen aan de auto en het verkennen van de grote wereld, maar ook het aanbieden van speelgoed wat hun balans- en coordinatievermogen aanspreekt en versterkt, zowel lichamelijk als geestelijk.
Als de pups 6/7 weken oud zijn, gaan we met ze naar een Puppyparcours. De nieuwe eigenaren zijn hierbij van harte welkom te komen kijken.
Tijdens een puppyspeeltuin, of ontdekkingsparcours, komen de pups in een voor hen onbekende ruimte met een flink aantal objecten die allemaal verschillende structuren en uitdagingen bieden. Veel van de speeltoestellen bieden wij ze ook al aan bij ons thuis.
Hoewel wij de nieuwe eigenaren al uitgebreid kunnen vertellen over het karakter van de pups, is het met eigen ogen zien hoe een pup reageert in een nieuwe situatie heel erg leerzaam en een goed handvat voor de eerste dagen thuis.
Met het eerste nest hebben we de puppyspeeltuin van Paws4Fun bezocht.
Het tweede nest heeft de huiskamer van DogSupport onveilig gemaakt. Hier is een leuke video van gemaakt!
Voor het derde nest is het puppparcours verzorgd door Hondenschool Robbedoes.
Het vierde nest spendeerde een koude maar geweldige ochtend op het veld van Hondenopvoed Centrum Eemland.
Het vijfde nest mocht zich uitleven op het puppyparcours van Sam Turner (Paws4Fun).
Om het imuunsysteem van onze pups zo min mogelijk onnodig te belasten, worden onze pups rond de leeftijd van 7 weken getitert door een dierenarts.
Dit houdt in dat er wordt gekeken, uit een paar druppels bloed, hoeveel van de maternale weerstand – de weerstand meegekregen uit de eerste moedermelk – er nog over is. Op basis daarvan wordt besloten óf en zo ja, voor elke ziektes er een vaccinatie gegeven wordt.
Uiteraard gaat dit in overleg met de nieuwe eigenaren, we sturen van tevoren informatie over titeren, geven duidelijk aan wat de te nemen vervolgstappen zijn en begeleiden het proces ook na het uitvliegen van de pups.
In de zevende week bezoeken we met de pups een osteopaat. Deze controleert de pups op blokkades en behandelt eventuele blokkades uiteraard.
Het uitvliegen
Als de pups minimaal 9 weken oud zijn, zijn ze toe aan hun eigen huis en eigen baasjes.
Wij kijken hierbij naar de pup en hoever hij/zij in zijn ontwikkeling is. Wij brengen elke pup naar hun nieuwe huis (voor zover mogelijk, als pups naar het buitenland gaan wordt het lastiger). De pups zijn gewend aan ons, onze auto (van de socialisatie) en natuurlijk komt de moederhond ook mee.
Wij zijn er van overtuigd dat het zo de minste stress geeft voor de pup. Stel je eens voor hoe het is voor een pup om uit zijn veilige omgeving gehaald te worden, bij moeder en de andere pups vandaan, in een vreemde auto te moeten en te eindigen in een hele nieuwe omgeving, en dat in een middagje tijd!
Éénmaal in het nieuwe huis, kan de pup rustig op onderzoek gaan. Als de pup moe van alle indrukken in slaap is gesukkeld, laten we jullie met de enorme maar geweldige taak achter om van jullie pup een zielsverwant op 4 poten te maken.
Als de pups ongeveer 7 weken oud zijn, ontvang je van ons alvast de puppymap: een inmiddels uitgebreid document met hints en tips wat betreft opvoeden, trainen, voeden, borstelen en algemene verzorging. Daarnaast zitten er natuurlijk kopien in van de stamboom en gezondheidsuitslagen van de ouderdieren.
Wij willen graag dat je deze puppymap doorneemt voor de pup bij je komt wonen: uit ervaring weten we dat je écht geen tijd meer hebt om te ‘studeren’ als er pup al je aandacht opeist.
In het puppypakket wat met de pup meekomt zit onder andere een borstel en kam, voer voor de eerste dagen, geschikte natuurlijke snacks, een knuffeltje met nestgeur en een USB stick met foto’s.
Tussen de 5 en 7 maanden oud zijn alle pups welkom om bij ons langs te komen voor een eerste was- en knipbeurt.
Op de pagina’s per nest kun je alle informatie vinden over de combinatie, de links naar het fotoalbum van het nest en de individuele pagina’s per pup.