Rauwe voeding

RAUWE VOEDING of BARF

Wij voeren onze honden een dieet van rauwe voeding. In onze ogen is voeding, en dan vooral wát je je hond voert, een belangrijk deel van het zorgen voor je hond.
Op het moment voeren we een voornamelijk KVV (Kompleet Vers Vlees), merken zoals Dogmeat, Carnibest, Tinlo en Natuur&Dier), wat je kunt vergelijken met een ingevroren gemalen BARF-maaltijd.

Daarnaast krijgen ze BARF materiaal zoals karkassen, vleugels en nekken van diverse diersoorten. BARF is een afkorting van of Bones And Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food. Het belangrijkste punt van deze voedingsmethode is dat je je hond voert wat hij ‘in het wild’ ook zou eten. Dat wil zeggen geen granen maar botten, vlees en organen.

De hond stamt af van (onder andere) de wolf. Hoewel de buitenkant enorm veranderd is, is de binnenkant van een hond nog 99% hetzelfde als die van een wolf. Hun spijsverteringsstelsel is gemaakt om eiwitten en vetten te verteren, niet de grote hoeveelheden koolhydraten zoals we die in brok aantreffen.
Veel mensen vertellen over hun hond die wel 16 is geworden en zijn hele leven brokjes heeft gegeten. Maar ja, we kennen ook allemaal wel mensen die hun hele leven op junk food en McDonalds leven. Vergelijk het maar met roken, daarvan zeggen we ook niet dat het geen kwaad kan ondanks dat bijna iedereen wel een roker kent die een hoge leeftijd heeft behaald.

We eten allemaal wel eens ‘slecht’, maar wij maken die keuze heel bewust en weten dat het slecht voor ons is. Onze honden kunnen niet kiezen wat ze eten: wij hebben de verantwoordelijkheid om voor hun te kiezen.  Wij vinden dat we moeten kiezen voor wat wij het beste vinden voor onze honden. We voeren zo natuurlijk mogelijk, niet alleen om de hond in leven maar ook zo gezond mogelijk te houden!

De meeste mensen denken dat het voeren van rauwe voeding moeilijk, veel werk en gevaarlijk is. Als je KVV voert is het al helemaal niet moeilijk, lastig of gevaarlijk. Het enige werk dat je eraan hebt, is dat je eraan moet denken om het op tijd uit de vriezer/koelkast te halen. Op de website Voerwijzer.com kun je KVV’s met elkaar vergelijken. Een onafhankelijke website met een schat aan informatie.

Als je een BARF-dieet wil voeren, moet je wat tijd nemen om je in te lezen en een menu op te stellen. Dit is helemaal niet moeilijk. Voor onszelf zijn we toch ook in staat complete en gevarieerde maaltijden te bereiden! Voor onze honden zijn er ook nog richtlijnen om te volgen, dat is meer dan er voor de mens is.  Onze online vers voer informatiebron is Barfplaats waar Lizzy Plat-Coelers en ontelbare andere versvoerders hun jaren ervaring en expertise graag delen. Het ontwikkelen van een systeem dat voor zowel jou als je hond werkt, zal in het begin misschien even wat tijd kosten maar voor je het weet is het routine.

In Nederland kom je makkelijk aan je KVV of BARF-materiaal. KVV is tegenwoordig bij de meeste dierenwinkels te koop. Voor de BARF-er zijn er diverse webwinkels waar je meer dan genoeg keuze hebt uit diersoorten om te voeren.
De kosten zijn lager of vergelijkbaar met het voeren van brokken.

Het voeren van rauwe voeding is helemaal niet gevaarlijk, zeker zolang je weet welke vleesbotten je wel en niet moet voeren. De vuistregel is dat je, vooral van zoogdieren, geen dragende delen moet voeren. Geef je hond geen botten die hij niet kan kraken, dit kan schade aan zijn gebit veroorzaken om nog maar niet te spreken over de schade die het kan veroorzaken aan zijn spijsverteringsstelsel als hij stukjes van zo’n bot inslikt. 

De snacks en beloninkjes die we gebruiken zijn ook allemaal natuurlijk. We hebben een droogmachientje waarmee we beloningen en kleine snacks zelf maken. Het is een hobby om steeds nieuwe dingen uit te proberen. Alba’s favorieten zijn gedroogde kipfilet en long. De long is een hele mooie beloning voor tijdens de training omdat het bijna geen calorieën bevat. Een goede motivator zonder dat je hond dik wordt!

Grotere snacks, of dingen met een flinke geur zoals pens, kopen we. Hierbij letten we altijd goed op dat het gedroogd is zonder verdere behandeling. Een goede webshop om gedroogde snacks te bestellen is Dogbite.nl (maar let op dat je geen dragende botten besteld, zeker niet gerookt!).

Één van de meest gestelde vragen is wat we doen als we op vakantie gaan. Dat is simpel: we stoppen rollen KVV in een koelbox. Als we een vakantiehuisje hebben, zoeken we er 1 uit met een vriezer. Van tevoren opzoeken of je op je plaats van bestemming KVV kunt kopen is ook een simpele optie, zeker nu rauwe voeding steeds normaler wordt.Als je hond aan BARF gewend is, is het ook mogelijk om het voer voor je hond ter plaatse te kopen. Frankrijk bijvoorbeeld is een geweldig BARF-vakantieland: je kunt meer dan genoeg variatie vinden door simpelweg een ‘supermarché’ binnen te wandelen! En anders is een paar weekjes voornamelijk kip ook geen ramp, als er niets anders te vinden is. Een andere optie is K( of Ziwipeaks, een rauwe voeding die gedroogd is en die je rehydrateerd voor het voeren. Er zijn tegenwoordig ook een aantal redelijk goede kwaliteit graanvrije brokken op de markt die voor een korte periode prima geschikt zijn.