De eerste week van de dracht

Vandaag is het alweer een week geleden dat Alba’s eerste dekking plaatsvond, de tijd gaat hard. We merken niets aan Alba. Ze eet, is actief, aanhankelijk en blij. Ze eist elke avond een goede buik-wrijf-sessie maar dat is op zich niets nieuws, hoogstens dat wij er vaker aan toegeven ;-).

In de eerste week van de dracht worden de rijpe eicellen bevrucht door de spermacellen. Dit gebeurd in de eileiders. De eicellen, die inmiddels uit 2 cellen bestaan, gaan vanuit hier richting de baarmoeder. Van 2 cellen groeien ze tot 4 cellen.

De komende week worden de 4-cellige ‘pups’ 64 cellen groot en zullen zij afreizen naar de baarmoeder.
De eicellen worden kiemblazen genoemd. In de 3e week, meestal op dag 19, nestelen de kiemblazen zich echt in de baarmoederwand. De kiemblazen worden dan embryonale blazen en vanaf dan wordt er gesproken over embryo’s.

Het is bijzonder om te bedenken wat er allemaal in dat nu nog platte buikje gebeurd, daar hebben wij geen idee van en ook Alba merkt er hoogstwaarschijnlijk nu nog helemaal niets van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s