Embark-resultaten Watson en Fika

Naast de gezondheidstest waarbij de heupen worden geröntgend om te kijken of er sprake is van heupdysplasie en de ECVO-test waarbij de ogen worden ‘gespiegeld’ om te controleren op klinische verschijnselen van oogaandoeningen, worden onze honden ook getest op een aantal ziektes door middel van een DNA-test.

Wij zijn in 2016 als een van de eersten begonnen met MyDogDNA, op dat moment de enige beschikbare ‘brede’ DNA test waarbij je niet specifiek een test koopt voor een bepaalde aandoening maar waarbij alle DNA monsters op een heleboel aandoeningen wordt getest. Bedenk hierbij wel dat dit alleen DNA tests zijn voor ‘simpel’ vererfende ziektes en dat er nog véél meer is waarvoor we niet kunnen testen – het geeft informatie maar is niet zaligmakend.
Naast de aandoeningen, testen ze ook op een aantal uiterlijke eigenschappen zoals kleur en vacht-karakteristieken.
Binnen de Barbetclub is vrij snel besloten dit verplicht te stellen voor alle Nederlandse fokdieren.

Hoewel er momenteel maar 1 aandoening (prcd-PRA) is waarvan de laboratoria zeggen dat de test gevalideerd is  voor ons ras – dat wil zeggen dat ook echt is aangetoond dat die ziekte of aandoening voorkomt – zijn er nog een paar waarvoor soms mutaties worden gevonden in ons ras.
Van een aantal (von Willebrand Type 1 en een cataract-vorm) is onbekend of die aandoening ook echt voorkomt bij ons ras.
Van 1 van die mutaties die relatief veel gevonden werd (von Willebrand type 2), is intussen aangetoond dat die niet van toepassing is voor ons ras. Toen dit bekend werd, waren er fokkers die mopperden over hoeveel geld ze inmiddels geinvesteerd hadden voor ‘een storm in een glas water’ – wij zien dit niet zo, maar zien dit óók als kennis.

Tegenwoordig kiezen wij kiezen ervoor om de test van Embark te gebruiken. Dit laboratorium gebruikt voor de test de meest geavanceerde techiek, geeft je volledige beschikking over de rauwe data van je hond (belangrijk voor onderzoeken van andere instituten bijvoorbeeld) en voegt nieuwe tests of verbeterde tests automatisch toe.

Een ander voordeel van Embark vinden wij dat ze de genetische inteelt (Coefficient of Inbreeding – COI) berekenen. Geen wazig index-getal of een onleesbaar grafiekje, maar een wetenschappelijk bepaald getal.
Inteelt was tot voor kort iets wat fokkers alleen konden berekenen (lieten berekenen) op basis van stambomen. Het is een statistische berekening die weergeeft wat de kans is dat op een locus (stukje van het DNA) de allelen (altijd 2 – 1 afkomstig van de vader en 1 afkomstig van de moeder) hetzelfde (homozygoot) zijn, waarbij dan uitgegaan wordt van het feit dat deze genen afkomstig zijn van een gezamenlijke voorouder.

Embark berekent geen statistische kans op basis van al dan niet gefraudeerde stambomen, maar het daadwerkelijke percentage loci die homozygoot zijn – het genetisch COI. Een grote stap voorwaarts!

Bij veel rashonden zie ik dat de genetische COI hoger is dan het statistisch COI. In onze eigen Barbets is dat tot nu toe lager.

Bijvoorbeeld Cait. Haar statistische COI is op 10 generaties 14,9%. Daarbij moet je bedenken dat er ‘gaten’ in de stamboom zitten, waar de voorouders niet ingevuld zijn, omdat ze niet bekend zijn. Maar de laatst-bekende voorouders zijn veelal dezelfde honden, dus de ‘gaten’ zouden, als ze ingevuld waren, een hoger COI geven.
Cait’s genetisch COI via Embark is berekend op 9% (toen we haar lieten dekken, was dat 8% maar door wéér een verbeterde techniek is die kort geleden opnieuw berekend). Dat is dus lager dan de statististische berekening.

Ook Beau, de vader van Cait’s pups, heeft een Embark-profiel. Zijn genetisch COI is 8%.

Beau en Cait zijn deels familie. Het voorspelde genetisch inteelt voor de pups is dan ook 20,8% (waarbij je ook weer moet bedenken dat die ‘gaten’ er zijn!).
Wij waren dan ook heel nieuwsgierig naar wat het genetisch COI van de pups zou zijn. Wij verwachtten hoger dan Beau en Cait zelf, maar lager dan statistisch verwacht. Daarbij kunnen er natuurlijk ook onderlinge verschillen zijn tussen nestbroers en -zussen.

Inmiddels hebben we van Fika en Watson ook een Embark-profiel laten maken. De openbare profielen, de links daar naartoe staan op hun eigen website pagina’s, geven het COI niet weer, vandaar dat ik het graag in een blog deel.
Fika’s genetisch COI is 16%, Watson’s genetisch COI is 15%.

Wil je meer leren over (genetisch) COI en Embark? Pas geleden hebben ze een video gedeeld op Facebook die dan interessant is.

One thought on “Embark-resultaten Watson en Fika

  1. Pingback: Nuphar's Barbets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s