Lotus’ check-up – osteopathie en titeren

We zijn net weer thuis van een check-up voor Lotus bij dierenarts Leida Visée, waar wij met onze honden regelmatig heen gaan voor osteopathie/chiropractie. Klik HIER voor een artikel over osteopathie, als je meer wilt weten over deze wetenschappelijke behandelmethode.

Nadat Lotus vorig jaar april op een show een hele nare ervaring opgedaan heeft met een andere Barbet en daardoor haar vertrouwen in honden en vooral in haar eigen vermogen om lichaamstaal te lezen kwijt was, zijn we extra vaak met haar voor osteopathische behandelingen geweest. Stress kan ook blokkades opleveren dus extra belangrijk die regelmatig te laten verwijderen. Normaal gezien gaan we ongeveer elke 6 maanden maar met Lotus gingen we elke 4 maanden.
Daarnaast is Lotus heel extravert en doet ze alles met volle overgave, wat ook nog wel eens wat extra blokkades op kan leveren.

Vandaag was dan eindelijk de dag dat ze weinig blokkades en ook maar lichte blokkades had. Leida legde uit dat ook haar lever en milt, wat haar beiden een indicatie geeft qua stress, ook goed in balans waren.
Dit sluit aan bij het feit dat Lotus tijdens de laatste shows zelfs weer andere Barbets opzocht zonder dat ik stress in haar lichaamstaal zag. We hadden ons er al bij neergelegd dat ze juist bij haar rasgenoten en honden die daarop lijken altijd wat gespannen zou reageren dus dat was een fijne ontwikkeling. Blijkbaar is ze ook wat dat betreft weer helemaal in balans nu! We zijn hier ontzettend blij mee, we hebben gelukkig onze stabiele hond weer bijna 100% terug en nu is dat ook op dat vlak bevestigd.

Ook hebben we Lotus vandaag laten titeren omdat het bijna 3 jaar geleden is dat ze haar ‘cocktail’ (enting tegen Distemper, Hepatitis en Parvo) gehad heeft. Bij titeren wordt er uit een paar druppels bloed gekeken hoeveel afweer er nog is tegen deze ziektes. Als er nog genoeg afweer is, is er geen reden om weer te enten. Klik HIER voor een goed filmpje over vaccineren op maat.
Het bloed afnemen vond Lotus geen enkel probleem, ondanks dat ze een paar keer geprikt is voor het lukte.
Lotus had nog meer dan voldoende afweer voor alle 3 de ziektes. Ze hoeft dus niet geënt te worden en Leida verzekerde ons dat haar titerwaardes ook hoog genoeg zijn om te zorgen dat Lotus haar toekomstige pupjes ook veel afweerstoffen kan geven via de colostrum na de geboorte.

Alba’s rabiës-vaccinatie is net verlopen. Voor rabiës is wel te titeren, maar helaas worden deze titerverklaringen niet geaccepteerd als bewijs van voldoende afweer dus moet je wel enten als je de hond mee naar het buitenland wil nemen.
Leida heeft voor Alba een homeopathische remedie meegegeven die het lichaam ondersteunt bij het verwerken van deze – vrij heftige – enting. De komende weken krijgt ze eerst 3 maal daags en daarna 2 maal daags druppels. Vind Alba helemaal niet erg want druppeltjes krijgen betekend dat je ervoor en erna een lekker gedroogd koekje krijgt!

Ondanks dat wij onze honden alleen laten enten als het echt nodig is, laten wij entingen alleen nog zetten op de flank van de hond en NOOIT meer in de nek. Tumoren op de plaats van entingen komen relatief veel voor (ook niet gek als je weet wat er aan additieven in vaccinaties zit!). Als dat ontstaat is een tumor op de flank makkelijker te verwijderen.

Voorlopig kunnen beide dames er weer tegen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s