Al meer dan een week…

… zou Alba nu drachtig zijn. Al bijna 2 weken zelfs, als je weet dat een hond 63 dagen na ovulatie bevalt en je vanuit dan gaat rekenen.
Na ovulatie  hebben de eitjes 2 dagen nodig om te ‘rijpen’ en niet iedere teef laat zich precies dan dekken. Voor de progesterontesten, of natuurlijk nog steeds als je geen reden hebt om dat te doen (als je dicht bij de reu woont bv), rekende men vanaf de eerste dekking. Vaak werden de pups dan ook ‘te vroeg’ geboren, terwijl in werkelijkheid de teef gewoon keurig 2 tot 4 dagen na de ovulatie was gedekt.

Met progesteron kun je vrij nauwkeurig bepalen wanneer de eisprong is geweest en dus ook wanneer de pups hoogstwaarschijnlijk geboren zullen worden. Alba heeft precies gepland dat het géén kerstkindjes zijn en ook geen Oudjaarkindjes.

Alba voelt zich geweldig, is speels, ontzettend aanhankelijk en lijkt erg tevreden met zichzelf (nog iets meer dan anders). Natuurlijk zien we nog niks aan haar en blijft het gokken of ze wel of niet drachtig is, maar we hebben geen reden om aan te nemen van niet.

Even gekopieerd van de blogpost van haar eerste dracht:

In de eerste week van de dracht worden de rijpe eicellen bevrucht door de spermacellen. Dit gebeurd in de eileiders. De eicellen, die inmiddels uit 2 cellen bestaan, gaan vanuit hier richting de baarmoeder. Van 2 cellen groeien ze tot 4 cellen.

De komende week worden de 4-cellige ‘pups’ 64 cellen groot en zullen zij afreizen naar de baarmoeder.
De eicellen worden kiemblazen genoemd. In de 3e week, meestal op dag 19, nestelen de kiemblazen zich echt in de baarmoederwand. De kiemblazen worden dan embryonale blazen en vanaf dan wordt er gesproken over embryo’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s