Puppydag KV Waalwijk

Voor Lotus’ eerste showervaring had ik haar een tijdje terug al ingeschreven voor de jaarlijkse Puppydag van de KV Waalwijk. Naarmate de dag dichterbij kwam, begon ik me steeds meer af te vragen waarom ik in hemelsnaam een pup van 13 weken daarvoor opgegeven had. Maar goed, het gaat om de ervaring van de andere honden, de geluiden, het in een hal zijn etc.

Deze show is voor pups vanaf een week of 12 tot 12 maanden. Een flink verschil dus en ook dit jaar zag ik er weer honden bijlopen die toch al bijna een jaar moesten zijn en meer dan een paar daarvan hadden allang show-ervaring op een echte show. Zoals altijd waren er ook weer een paar hondjes bij die in stand geboetseerd werden en geen poot meer mochten verzetten, persoonlijk vind ik dat altijd een beetje sneu en zeker voor een pup.

Ook leuk was dat er nog 2 Barbets waren, van Greet Los dus familie van Alba en Lotus. Naast dat het een goede ervaring is voor de pups, is het natuurlijk ook  leuk dat het ras met ‘zoveel’ vertegenwoordigd was. Ook voor de keurmeesters een teken dat het ras best ‘meedoet’!

De organisatie neemt maximaal 100 inschrijvingen aan en ook dit jaar was er weer een wachtlijst van reserves.
De pups worden door middel van een bingo-systeem steeds in groepjes ingedeeld, in 1 van de 4 ringen waar in elke ring een tweetal keurmeesters staat die ook van samenstelling en ring wisselen per ronde. De keurmeesters keuren de pups en geven elk apart punten, die gelijk zijn aan de plaatsing die de keurmeester ze geeft. Hoe lager de opgetelde punten zijn, hoe hoger je pupje geplaatst wordt.
Elke ronde vallen er pups af, per ronde verschilt hoeveel. In de 1e en de 2e ronden vielen de laatst geplaatste pupjes af maar die hadden nog de kans om weer terug te komen in de wedstrijd door middel van een herkansingsronde.
Elke pup komt dus minimaal 2 maal in de ring: als je pup in de eerste ronde afvalt, mag ‘ie nog naar de herkansing.

We waren op tijd in de hal zodat Lotus vast goed kon wennen. De eerste ronde waren we pas als 3e groepje aan de beurt, ook fijn want dan kon ze de eerste 2 rondes ook wennen aan het geluid van de speaker. Ze moest wel even acclimatiseren, ze was niet bang maar de speaker vond ze niet zo’n fijn geluid. De andere pups vond ze wel leuk maar je hebt altijd mensen die vinden dat een pup van 13 weken ook hun ‘pup’ van 11 maanden maar leuk moet vinden, dus ook daar moest ze even aan wennen.
In de ring liep ze keurig mee, ze trok niet veel naar de andere pups en ze lette netjes op mij. De speaker vond ze minder maar ze was absoluut niet bang, dus ik was al heel trots op haar. Ze werd ook nog eens niet de laatste dus ze mocht sowieso naar de tweede ronde!

Ik leer een pup spelenderwijs het spelletje dus ik heb Lotus die eerste rondes nauwelijks gevraagd om in stand te staan. Toch toonde ze zich keurig en ze vond het betasten door de keurmeesters leuk. Tandjes kijken vond ze wat minder maar ook dat ging eigenlijk al best braaf.

Na de tweede ronde, waarin ze zelfs gedeeld 1e/2e werd, was de herkansingsronde waar Lotus niet aan mee deed dus toen heeft ze lekker buiten de bench liggen slapen. Daarna was de lunch, die Lotus in ‘r bench heeft doorgebracht.

Na de lunch was Lotus zo gewend dat ze zich echt heel goed liet zien en nu ging het in stand staan ook erg goed. Ik kon pootjes verzetten en ze bleef goed staan voor korte stukjes. De speaker maakte haar nu echt niets meer uit. Elke ronde ging ze dan ook door, elke keer tot onze verbazing aangezien ze toch echt wel één van de jongsten van de dag was.
Lotus hield het ook goed vol. Met Alba heb ik in 2009 ook meegedaan aan de Puppydag, die was toen ruim 2 maanden ouder dan Lotus nu, toen ben ik in ronde 5 gestopt omdat Alba moe werd. Natuurlijk had ik dat met Lotus ook gedaan, maar ze bleef enthousiast!

In de halve finale, ronde 7, kwamen er 12 pups in de ring en hadden we 4 keurmeesters. Van de 12 pupjes, gingen er 4 door naar de finale. Lotus werd 4e en mocht dus door naar de finale! De finale bestond uit 8 pupjes die zich allemaal nog een keer mochten laten zien. Lotus was heel duidelijk de jongste en het leeftijdsverschil met de één na jongste was toch zeker een paar maanden.
Een paar keurmeesters hadden Lotus nog niet gezien en gevoeld, dus die kwamen nog even langs en dat deed ze ook keurig. Ze kreeg complimenten dat ze erg goed in elkaar zit voor haar 13 weken. Ze liep ook nog netjes, al vond ze wel dat ze ook even lol mocht maken en in m’n voeten mocht happen (ik heb, vast opvoedkundig volledig onverantwoord, erg gelachen om ‘r).

Van de keurmeesters af:

 

En weer terug (vlak voor ze me in m’n voeten ging happen!):

Nog een keer proberen mooi te staan (helaas wazige foto’s, het valt niet mee in zo’n sporthal en ik denk dat Wouter de fotograaf ook een beetje bezig was met heel erg trots zijn 🙂 ):

Nadat alle keurmeesters weer punten hadden gegeven, werd Lotus gedeeld 7e/8e samen met een Stafford, een 7,5e plek dus :). Ook achteraf kregen we nog complimenten van de keurmeesters, over Lotus en hoe goed ze het deed maar ik ook nog over de manier waarop ik haar showde.
We zijn heel trots op haar, omdat ze zover is gekomen maar vooral omdat ze het leuk vond, wende aan de nieuwe geluiden en indrukken en zonder druk zich leuk liet zien in de ring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s