Vroege Neurologische Stimulatie

We zijn al langere tijd bezig met hoe we Alba’s nest op willen gaan voeden en een zo goed mogelijke start in het leven willen geven. Als fokker is elke beslissing die je neemt belangrijk en kan misschien wel het hele leven van de pup bepalend zijn. Socialisatie is vaak het eerste waar mensen aan denken, maar je kunt al vanaf de geboorte extra ‘werk’ doen.

Dr. Carmen Battaglia heeft een heel mooi stuk geschreven over Early Neurological Stimulation (ENS), vertaald Vroege Neurologische Stimulatie. Klik Early Neurological Stimulationhier om het (Engelse) artikel te lezen.

Kort samengevat komt het hier op neer:

Bij ratten en muizen in laboratoria werd ontdekt dat als ze pasgeboren ‘pupjes’ de eerste 5 tot 10 dagen elke dag 3 minuutjes uit het nest haalden, ze opgroeiden tot dieren die beter met stress konden omgaan. Tijdens die 3 minuten per dag, ontstaat stress. Deze lichte stress zorgt ervoor dat in het lichaam verschillende processen op gang komen, onder andere de productie van adrenaline en andere hormonen. Doordat deze processen eerder getriggerd werden bij deze dieren dan bij de dieren die niet uit het nest werden verwijderd voor korte tijd, kan het lichaam op latere leeftijd deze stress-processen beter laten verlopen.

Het klinkt misschien raar dat stress een positief resultaat kan leveren. Stress is in onze maatschappij een negatief woord geworden, maar stress is in principe gewoon elke lichamelijke situatie die ‘anders-dan-anders’ is. Stress kan dus ontstaan bij iets vervelends maar net zo goed bij iets leuks. Denk aan de hond die opgewonden en blij is als de baas thuiskomt: dat is ook een vorm van stress.
Een teveel aan stress is nooit goed, en dat geldt ook hierbij. De lichte stress die je het lichaam van pasgeboren dieren laat ondergaan bij ENS is te omschrijven als negatieve stress op het moment van ‘toedienen’ maar het heeft veel positieve gevolgen. Ze kunnen in hun latere leven beter omgaan met nieuwe situaties en ze passen zich sneller aan in stresssituaties.

Een dier wat beter met stress om kan gaan gedurende zijn hele leven, zal een fijner leven hebben maar ook langer leven.
De ratten en muizen in de laboratoria die in hun eerste 5 tot 10 dagen blootgesteld waren aan ENS waren ook minder gevoelig voor bepaalde soorten kanker en besmettelijke ziektes.

In tests met kittens en pups bleek dat de jonge dieren waarbij aan ENS was gedaan, beter presteerden in testjes waarbij het oplossend vermogen gestest werd.

Het Amerikaanse leger is verder gegaan met deze gegevens. Om hun honden een flinke voorsprong te geven in hun leven, hebben ze het ENS programma ontwikkeld. Vanaf dag 3 tot en met dag 16 ontwikkeld het zenuwstelsel van een pup zich enorm snel. Daarom worden er in die periode elke dag een vijftal oefeningetjes uitgevoerd.
Hierbij is het van enorm groot belang dat het maximaal eens per dag gedaan wordt en dat de oefeningen per stuk maar 3 tot 5 secondes worden volgehouden. Vaker of langer kan juist een negatief effect tot gevolg hebben.

De oefeningen:
Stimulatie door aanraking: de pup wordt 3 tot 5 seconden gekieteld tussen de voetzooltjes van 1 van de pootjes met een wattenstaafje.
Hoofd omhoog: de pup wordt in beide handen genomen en met het hoofd omhoog gehouden, 3 tot 5 seconden.
Hoofd omlaag: de pup wordt in beide handen gehouden en met het hoofd naar beneden 3 tot 5 seconden vastgehouden.
Rugligging: de pup wordt op de rug in beide handen gelegd voor 3 tot 5 seconden.
Temperatuur stimulatie: de pup wordt op een koud nat handdoekje geplaatst voor 3 tot 5 seconden. De pup mag daarbij niet in beweging belemmerd worden.

In de hierboven genoemde link staan ook plaatjes van de oefeningetjes, voor de beeldvorming.

Goed uitgevoerd kunnen deze simpele oefeningetjes zorgen voor een zeer goede start in het leven van een pup. Het wordt een gezondere hond met een betere weerstand die sneller leert en zich in nieuwe of stressvolle situaties beter kan handhaven en aanpassen. Er zijn, vooral in Amerika, veel fokkers die dit ‘programma’ gebruiken en er positief over zijn.
Wij gaan deze methode ook op Alba’s pupjes toepassen en hopen (onder andere) hiermee de pups een extra goede basis te geven!

Alba met een paar dagen oud (1e foto) en met bijna 2 weken oud:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s