Geslaagd!

Op zaterdag 15 mei was het zover: Alba en Anne moesten laten zien hoe gehoorzaam Alba kan zijn en hoe goed ze alle Basis 2 opdrachten uit kan voeren. We hebben veel lessen gemist door ziekte (van mij 2 keer, Alba 1 keer, loopsheid 1 keer en ook een keer omdat die *piep*bus niet op kwam dagen), maar Alba is tijdens de lessen heel braaf. Thuis veel oefenen doen we niet, zeker de laatste paar weken was daar weinig tijd voor. Toch de vrijdag nog snel wat geoefend voor het onderdeel vak sturen want Alba was het even kwijt.

Zaterdagochtend nog even gewandeld in de Duinen zodat ze de meeste energie eruit kon rennen. Ook ik was aardig ontspannen, ondanks dat we tijdens het examen geen voer mogen gebruiken wat ik toch wel een beetje zorgelijk vond.

We begonnen met de gezamelijke oefeningen, 5 van onze trainingsgroep namen deel aan het examen. Om te beginnen moesten we allemaal om de beurt ‘voor en achterlangs volgen’ zodat de honden weer even in het ritme zaten. Daarna begonnen we echt!

1. Zit: 9. Coefficient: 1 dus totaal: 9.
De honden moeten zit en de baasjes staan op 5 meter afstand, 1 minuut. Alba vind zitten een beetje dom: je kan ook liggen wachten toch?! Dus na een halve minuut ging ze liggen. Alba weer in de zit gezet, wat ze braaf deed. Helaas vond bij de behendigheid 1 van de deelnemers het nodig een rare gil naar haar hond te geven waardoor Alba (en nog een andere hond van onze groep) opstonden om te kijken waarom ze zo idioot deed. Dat resulteerde 2 keer een halve punt aftrek.

2. Af: 9,5. Coefficient: 1 dus totaal: 9,5.
Eenzelfde oefening maar dan in de af en 2 minuten. Af doet Alba graag! Toen de tijd bijna om was verveelde ze zich wel een beetje en zag een takje liggen waarvan ze zich afvroeg of ze erbij zou kunnen zonder op te staan… dat kon inderdaad maar ondertussen had ik al een 2e commando gegeven omdat ik dacht dat ze op zou staan! Aan het eind van de 2 minuten lag Alba tevreden op ‘r takje te knagen…

3. Wandelen met aandacht (verplicht onderdeel, minimaal een 7 halen): 8. Coefficient: 3 dus totaal: 24.
Met deze oefening begint het individuele examen. Tijdens het examen mag er geen voer gebruikt worden en dus is het moeilijker dan anders om Alba’s aandacht erbij te houden. Ze loopt vaak keurig naast mijn been, maar zonder omhoog te kijken. Door te praten probeerde ik haar erbij te houden en dat lukte want halverwege ging ze heel mooi lopen! Dit is niet ons favoriete xf3f ons beste onderdeel dus tevreden met een 8.

4. Komen op bevel, 10 meter (verplicht onderdeel, minimaal een 7 halen): 9,5. Coefficient: 3 dus totaal 28,5.
Het wandelen met aandacht eindigd in het vak (afgezet met 4 pionen, waarmee Alba al eens van hxe9xe9l dichtbij kennis heeft gemaakt maar inmiddels weet ze dat het geen speeltjes zijn!). In het vak moet de hond zit (deed Alba netjes, we hielden tenslotte halt in het volgen), waarna de baas de riem eraf mag halen, de hond af mag leggen en de riem ernaast gelegd wordt. Dan loop je weg tot 10 meter afstand waarbij de hond blijft liggen in het vak. Dit ging allemaal super. Dan mag je de hond roepen, Alba kwam natuurlijk braaf. Ze heeft wel de neiging wat te anticiperen op de ‘voet’ die gaat volgen dus ze gaat vaak wat schuin voor me zitten. Ik kon kiezen: wat aftrek omdat ze scheef gaat zitten of aftrek als ik een pas naar achteren doe zodat ze wxe9l recht voor me gaat zitten. Omdat ik liever laat zien dat ik de hond kan corrigeren dan een ‘foutje’ heb ik gekozen voor het stapje naar achteren.

5. Voet: 9,5. Coefficient: 1 dus totaal 9,5.
Als de hond netjes voor zit, mag die aan de voet. Alba kxe1n het meestal zonder handgebaar maar ik nam ook hier het zekere voor het onzekere en heb een klein handgebaar gemaakt. Liever daar een beetje aftrek voor dan meer aftrek omdat ik het commando moet herhalen xe9n een handgebaar moet gebruiken. Ze deed het dan ook keurig.

6. Vooruit vak, 10 meter: 9. Coefficient: 2 dus totaal: 18.
Eenmaal aan de voet moest Alba terug naar het vak, naar haar riem. Hier hebben we op het laatst nog even aan moeten werken omdat we de cruciale lessen waarin we de gehele oefening deden hebben gemist dus dit heb ik zelf moeten ‘uitzoeken’. Alba vergeet vaak door alles wat er tussen zit, wxe1xe1r die riem ook alweer ligt en kijkt meestal bij de 1e pion om, als om te vragen wat ze ook alweer moest. Zo ook nu, dus een 2e commando gegeven. Dat was ook direct weer genoeg, ze ging keurig liggen bij de riem.

7. Staan en betasten: 10. Coefficient: 1 dus totaal: 10.
Tja, dat is natuurlijk een ‘piece of cake’ voor een showgirl. Alba ging keurig staan op mijn commando, waarna Angeline haar kon betasten. Knappe Alba.

8. Gebit tonen: 10. Coefficient: 1 dus totaal: 10.
Dxe1t kan Alba natuurlijk ook als de beste, dus we hebben netjes alle kanten van het gebit getoond!

9. Naast: 8. Coefficient: 2 dus totaal 16.
Alba vond het inmiddels wel eens genoeg geweest met dat gedoe met een aai en een stembeloning, en wilde wel eens een koekje… dus de ‘naast’ was een beetje een rommelige oefening waarbij ik xe9n een handgebaar xe9n een 2e commando nodig had.

10. Contact baas-hond (verplicht onderdeel, minimaal een 7 halen): 10. Coefficient: 1 dus totaal: 10.
Hierbij kijken ze naar de verhouding tussen de baas en de hond, ben je op tijd met je commando/correctie, geef je ‘vrij’ na een oefening, ben je eerlijk naar de hond etc. Dat zit wel goed!

11. Contact baas-hond (verplicht onderdeel, minimaal een 7 halen): 10. Coefficient: 1 dus totaal: 10.
Hier wordt gekeken of je hond uitvalt naar andere honden of ander ongewenst gedrag vertoond. Alba is inmiddels een stabiele, bijna volwassen hond dus ook hier geen problemen.

Totaal aantal punten: 154,5 van de 170 te behalen. Minimaal nodig: 112.
Ruim geslaagd dus, met als laagste punt een 8! We zijn heel trots op Alba dat ze het allemaal zo goed deed, zonder voer en met wat zenuuwtjes van het vrouwtje.
Ik vond het een heel leuk seizoen, onze instructrice Angeline is geweldig en we hebben heel veel geleerd!

Aankomende woensdag beginnen we met de Zomercursus waarbij we 5 lessen krijgen waar in elke les wat anders behandeld wordt: behendigheid, flyball, G&G, speuren en een boswandeling. We beginnen met flyball, ik ben erg benieuwd wat Alba er van vind als ze zelf wat mag doen want ze kijkt er heel graag naar!

Na de zomer gaan we waarschijnlijk beginnen met de G&G-0 (of G&G-B). Als de flyball les van woensdag bevalt gaan we ook flyball doen, dat zijn lessen van een half uur die we vxf3xf3r de G&G-0 les willen doen. Samen met Debby&Fenya en Guus&Alanqua gaan we er weer een leuk seizoen van maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s