Onderlinge wedstrijd

Op zaterdag 13 maart hebben Alba en ik (Anne) meegedaan aan de onderlinge wedstrijd van de Hondensport Vereniging Amersfoort. Je doet dan het examen van je vorige niveau, dus in ons geval deden we Basis 1 omdat we nu de cursus Basis 2 volgen.

Dit zijn Alba’s punten:
1. Spelen: 9,5. Coeficient: 2 dus totaal: 19.
Hierbij moet je met de hond spelen met een speeltje waarbij de hond los moet laten op commando. Dit doe je 3 keer. De eerste 2 keren deed Alba keurig los, de 3e keer ook alleen hapte ze na.

2. Wandelen met aandacht: 8,5. Coeficient: 3 dus totaal: 25,5.
Dit is een voorloper van volgen, het is de bedoeling dat de hond met je meeloopt zonder te trekken en bij voorkeur keurig naast je been met aandacht voor jou. Alba was afgeleid doordat aan de ene kant de behendigheid net begonnen was (waarom moeten die mensen zo hard krijsen naar hun hond?) en aan de andere kant liepen 20 rugby-mannetjes heen en weer te rennen die ook nog eens een Haku gingen doen (een soort van groeps-yell alleen klinkt het alsof ze massaal gaan bevallen met een hoop gehuf en gepuf). Ik vond dat ze het aardig knap deed met al die afleidingen aan alle kanten, dus ik was tevreden.

3. Door de tunnel en komen: 9. Coeffiecient: 3 dus totaal: 27.
De hond moet zit voor de tunnel, dan stuur je haar erdoor waarna de hond voorkomt en gaat zitten. Alba wilde aan het eind van de cursus niet meer zo graag erdoor, ik denk doordat het toen buiten al donker was xe9n doordat ik, als ze er dan door ging, te snel was met ‘goed zo’ te roepen waardoor ze terug kwam. Ik heb haar dus best dicht voor de tunnel gezet maar ik zag al dat ze maar wat graag wilde! Ik heb geroepen toen ik hoorde dat ze aan het eind van de tunnel was en ze kwam keurig aangerend. Dom van mij, ik had mijn handen op heuphoogte en Alba was zeker dat er iets lekkers in zat dus in plaats van te gaan zitten lanceerde ze me bijna. Daarna ging ze toch netjes zitten.

4. Voet aangelijnd: 8,5. Coefficient: 1 dus totaal: 8,5.
Na het komen lijn je de hond aan waarna ze aan de voet moet (dus om je rechterbeen heen en dan links naast je gaan zitten). Ik vind voet met riem altijd een gedoe, wxe1xe1r laat je die lijn en wat doe je met je beloning?! Daarbij komt dat Alba de voet de laatste tijd niet zo lekker doet, dus ik probeerde aan alles te denken. Gevolg: prutsend vrouwtje en Alba die er maar bij ging liggen! Toen ik mijn handen, riem en koekje uit de knoop had ging Alba keurig voet.

5. Op tafel tillen en betasten: 10. Coefficient: 2 dus totaal: 20.
Je moet de hond optillen en op tafel zetten. De hond moet op commando gaan zitten en daarna op commando gaan staan. Dan komt de examinator, die vraagt of de hond betrouwbaar is om vervolgens de hond te betasten. Wij tillen Alba op een andere manier dan ze hier aanleren maar gelukkig wist de examinator dat nog aangezien het onze Basis 1 instructrice was. Bij het examen ging Alba elke keer zitten tijdens het staan dus ik was al van plan een handhulp te gebruiken maar dat was helemaal niet nodig! Wel eerst gedaan voor ik doorhad dat Alba keurig stond maar die hebben ze blijkbaar gemist dus geen puntenaftrek.

6. Aan de bek komen: 10. Coefficient: 1 dus totaal: 10.
Tandjes laten zien kan Alba natuurlijk als de beste, die is van dag 1 gewend dat we aan haar bek zitten en voor de show moet ze ook tandjes tonen. Stukje cake dus!

7. Zit met afleiding: 10. Coefficient: 1 dus totaal: 10.
Dit onderdeel wordt als eerste gedaan met de hele groep op een rij. Eerst komt de examinator een hand geven, daarna komt ze langs rennen met een speeltje in haar hand (al roepend ‘ik ben leuker dan de baas!’). Alba was verschrikkelijk afgeleid door alles, zoals eigenlijk de hele ochtend, maar ik had gelukkig even haar onverdeelde aandacht en ze keek niet eens.

8. Af met afleiding: 9. Coefficient: 1 dus totaal: 9.
Eenzelfde verhaal als hierboven alleen moet de hond afliggen. Eigenlijk ging het heel goed, maar we stonden naast Noa, een hondje wat Alba geweldig leuk vind. Toen de examinator langs rende, sprong Noa op en dus Alba ook: spelen!

9. Contact baas-hond: 10. Coefficient: 1 dus totaal: 10.
Alba wil het liefst met iedereen spelen dus geen minpunten hier.

10. Contact baas-hond: 10. Coefficient: 1 dus totaal: 10.
Hierbij wordt gekeken naar hoe je de commando’s geeft, hoe je beloond etc. Ik weet van mezelf dat ik meestal goed ben in op het juiste moment belonen en op het juiste moment een commando te geven, alleen tijdens het wandelen met aandacht vind ik het moeilijk om te zorgen dat je geen commando’s geeft maar aandacht vraagt. Blijkbaar ging het vandaag heel goed!

Totaal aantal punten: 149. Hiermee waren we de 5e beste combinatie van de dag van de Basis 1!
Niet slecht als je bedenkt dat Alba erg jolig en afgeleid was en eigenlijk de helft van de tijd geen echte aandacht voor mij had: ze deed alles wxe9l!
Voor mij is het belangrijkste dat ze het leuk vond en dat was wel het geval dus ik was hoe dan ook erg tevreden over onze puber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s